Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wianuszek z galarety

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonki 2 sztuki
nóżki wieprzowe 2 sztuki
łopatka bez kości 1 kg
królik 1/2 tuszki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 10 ziarenek
ziele angielskie 8 ziarenek
czosnek 1 główka
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wianuszek z galarety

Kroki postępowania

1
Mięso i golonki umyć oczyścić ,włożyć do wysokiego garnka włoszczyznę obrać i dodać do mięsa ,zalać zimną wodą u mnie około 6 litrów ,zagotować dodać resztę przypraw i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin aż mięso będzie odchodzić od kości (golonka i nóżki).
Krok 1 - Wianuszek z galarety foto
2
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i zostawiamy do przestudzenia żeby dało się ładnie obrać _ale ma być ciepłe nie zimne! Wywar przecedzamy przez sito ,rozpuszczamy w wywarze żelatynę oraz dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym .
Krok 2 - Wianuszek z galarety foto
3
Marchewkę kroimy w kostkę ,resztę warzyw odrzucamy.
Krok 3 - Wianuszek z galarety foto
4
Mięso obieramy i kroimy w kostkę ,wkładamy do okrągłej formy w kształcie wieńca ,dodajemy pokrojoną marchew a następnie zalewamy delikatnie zimnym wywarem wstawiamy na około 5 godzin do lodówki
Krok 4 - Wianuszek z galarety foto
5
Udekorować można plasterkami cytryny i rzeżuchą .
Krok 5 - Wianuszek z galarety foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 25.03.2017 07:39
ciekawa propozycja
halina17 14.11.2013 14:40
Ładnie wygląda galaretka.
aisza1 01.09.2013 07:26
mniam pycha
Bernadeta1 14.05.2013 20:44
smacznie wygląda taka galaretowa baba
Łucja 23.03.2013 10:38
pysznie i dokładnie opisane :)
iziona 18.03.2013 08:54
Jak świątecznie u Ciebie:)
Marlenka.S 17.03.2013 21:19
uwielbiam galaretę a twój wianuszek wygląda bardzo smakowicie
2milutka 17.03.2013 19:36
Pyzo jak zastygnie galareta zbieram łyżką delikatnie z wierzchu tłuszcz i dopiero odwracam i wykładam...
SmacznaPyza 17.03.2013 19:25
wywar z wieprzowiny jest tłusty - odtłuszczasz go jakiś po ugotowaniu ?
gosia56 17.03.2013 19:02
super podany
miroslawa 17.03.2013 18:46
fantastyczna galaretka
Zdzisław 17.03.2013 18:32
moja ulubiona zakąska
IwonaDD 17.03.2013 18:28
świetna propozycja
mic 17.03.2013 18:22
brdzo ladnie wyglada
MAR3STA 17.03.2013 18:21
pięknie podany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak