Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 400 g
boczek wędzony 250 g
przecier pomidorowy 1 kartonik
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
sól, pieprz, papryka ostra, cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie.

Gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem soli.

Boczek, cebulę i marchewkę kroimy w kostkę.

W rondlu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i marchewkę. Dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę cukru.

Gdy marchewka zmięknie, dodajemy fasolę i majeranek. Jeśli wolimy rzadszą, można dodać wody, w której gotowała się fasola lub więcej przecieru pomidorowego.

Chwilę gotujemy razem, podajemy z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 07.01.2012 12:37
Bardzo dawno nie jadłam... Nabrałam ochoty na taką fasolkę ;)
Żaneta1 02.12.2011 17:48
super
jarek4 25.11.2010 17:39
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak