Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek jabłkowy z sucharkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cynamon Prymat - 2 razy po 0,5 łyzeżeczki
masło 150 g
cukier 125 g
jaja 2 szt
sucharki 10 szt
cukier 100 g
wiórki kokosowe 2 łyżki
wiórki maślane 50 g
jabłko kwaśne 750 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek jabłkowy z sucharkami

Ciasto:
1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać cynamonem, dodać masło, cukier i jajka. Wymieszać, utrzeć na gładkie ciasto.
2. Sucharki zmielić lub włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem. Wymieszać z cukrem i cynamonem
3. Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
Masa:
1. Wysmarowana tłuszczem tortownicę równomiernie napełnić ciastem. Jabłka ułożyć na powierzchni ciasta warstwami tj. po każdej warstwie posypać je mielonymi sucharkami, aż do wyczerpania – zakańczając sucharkami.
2. Na samym wierzchu ułożyć wiórki maślane.

Placek piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak