Sposób przygotowania

Śliwki wydrążamy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy goździki, połowę śliwek i cukier. Dusimy do momentu aż cukier się rozpuści.

Wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy chwilę tak, aby każde ziarenko ryżu stało się szkliste.

Dolewamy tyle wody by przykryć ryż, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy płyn zostanie wchłonięty dolewamy kolejną porcję wody. Powtarzamy tę czynność do momentu aż ryż będzie miękki (ok.25-30min).

Pod koniec gotowania dodajemy resztę śliwek.

Podajemy na ciepło.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    chętnie wypróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Wygląda interesująco
  • 0
    original
    Opublikowano

    Islanzadi

    Mmmm... może smakować ciekawie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jarek4

    interesujace

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !