Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po grecku wg Buni :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

½ kg płatów świeżych śledzi , 3 duże cebule,2 marchewki,1 mała pietruszka
seler mały kawałek
przecier pomidorowy małe op.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po grecku wg Buni :

Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 14.11.2013 10:20
cóż za pyszności
Barbara/zuza22_85 13.06.2012 09:57
pyszny
Sylwia56
Sylwia56 06.05.2011 08:55
super!
AGNIESZKA144 12.03.2011 11:30
jak zwykle super apetycznie wygląda i równie dobrze smakuje, próbowałam
PaniMISIOWA 01.12.2010 17:33
No proszę jak pomysłowo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak