Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Babci Basi:

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

4 szklanki mąki,3 szklanki cukru,1 kostka masła + masło do wysmarowania blachy
2 łyżeczki mielonego cynamonu
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 4 szt.
kwaśna śmietana 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Babci Basi:

Zagnieść ciasto z mąki , 1 szklanki cukru, ½ kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek, śmietany, cukru waniliowego. Blachę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę . posypać grubo bułką tartą , by wsiąkał w nią sok z musu ( lub utartych jabłek ).Z 1 szklanki cukru i ½ kostki masła zrobić kruszonkę . Posypać mus . Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut .
Można podawać na ciepło z lodami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak