Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik ,, Pogrobowiec „ :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

0,5 kg miodu,30 dag masła,½ kg mąki tortowej,2 łyżeczki sody
2 łyżki utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżka zmielonych goździków,
1 łyżka mielonego ziela angielskiego , 1 łyżka mielonego cynamonu ,2 cukry waniliowe,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego .,¼ szklanki mleka,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik ,, Pogrobowiec „ :

Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ) . Uformować kulę . Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan .
Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić .
Można zamiast mielonych korzeni dodać przyprawę piernikową gotową ( 1-2 torebki zależy od intensywności przyprawy ).Można dodać bakalie – wszystko zależy od tego jakie pierniki kto lubi .Ja piekę bez bakalii bo potem używam go jako przyprawę .

Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).

Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 15.10.2013 10:41
co to za dziwna nazwa
Agnik 10.04.2011 18:51
a skąd taka nazwa ?
katarzyna124 25.11.2010 13:10
A dlaczego \"pogrobowiec\":)?
PaniMISIOWA 30.09.2010 09:00
bardzo apetyczny!
kasiurek 12.08.2010 10:08
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak