Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ) . Uformować kulę . Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan .
Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić .
Można zamiast mielonych korzeni dodać przyprawę piernikową gotową ( 1-2 torebki zależy od intensywności przyprawy ).Można dodać bakalie – wszystko zależy od tego jakie pierniki kto lubi .Ja piekę bez bakalii bo potem używam go jako przyprawę .

Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).

Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    wygląda pysznie
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    bardzo apetyczny!
  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    A dlaczego \"pogrobowiec\":)?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    a skąd taka nazwa ?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    co to za dziwna nazwa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !