Sposób przygotowania

Filety drobiowe oczyścić, osuszyć, zalać zimną wodą i zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostkę bulionową. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć, ostudzić i przemielić przez maszynkę do mięsa.

Masło rozpuścić na patelni, zasmażyć na biało z mąką i rozprowadzić śmietaną. Gotować (cały czas mieszając), aż ubędzie połowa. Ostudzić. Wymieszać dokładnie z mięsem. Do masy dodać żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej, cebulę przeciśniętą przez praskę i jeśli jest mało ostre – dodać soli i pieprzu. Wymieszać. Na samym końcu dodać sztywną pianę ubitą z białek i wyrobić gładką masę. Napełnić nią kokilki wysmarowane masłem. Zapiekać około 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać natychmiast po wyjęciu z piecyka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    musi być dobre szkoda że brak zdjęcia
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !