Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w wersji prawie orientalnej :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
1 szklanka wywaru z gotowania gołąbków
bulion 1 kostka
olej słonecznikowy 3 łyżki
mleko kokosowe 1 szkl. (gęste)
wiórki kokosowe 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mięso mielone drobiowe 25 dag
ryż 10 dag
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w wersji prawie orientalnej :

Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia. Ryż ugotować na sypko na pół miękko . Mięso , ryż , pieprz , trawę cytrynową , 1 łyżkę wiórek kokosowych , szczyptę soli dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . W 1,5 litrze gorącego wody rozpuścić bulionetkę i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 3 łyżkami oleju . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodać wiórki kokosowe. Doprawić sos trawą cytrynową , szczyptą cukru i soli .


Podawać z sosem posypane wiórkami marchewki ( surowej ) , zielonej części pora i skórki cytrynowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 07.03.2013 15:12
fajne połączenie z mleczkiem
jolaxa 31.05.2011 23:04
pycha
Joanna108
Joanna108 24.09.2010 08:00
Ciekawe i łatnie wygląda. Mleczko kokosowe z pewnością dodaje potrawie wspaniałego aromatu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak