Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby w zalewie octowej z miodem

5.0
(31)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 3 szklanki
miodu wielokwiatowego ok. 10 łyżek
małe cebulki (lub większe pokrojone w talarki) ok. 15 dag
sól 3-4 łyżeczki
Goździki całe Prymat kilkanaście
grzyby 1 opakowanie kg
ocet 10 % 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w zalewie octowej z miodem

Grzyby oczyszczamy, odcinamy trzony (trzony młodych prawdziwków i koźlarzy czerwonych też się nadają). Wrzucamy to do posolonej wrzącej wody zakwaszonej łyżką octu i obgotowujemy. Odsączamy na sicie i \"hartujemy\" zimną wodą. Po ponownym odsączeniu układamy luźno w słoikach, dodając do każdego goździki i kilka ziaren gorczycy.
ZALEWA: Zagotowujemy wodę z octem, solą i cebulkami. w gorącym roztworze rozpuszczamy miód (nie gotujemy!). Napełnamy zalewą słoiki z grzybami tak, by w każdym znalazły się po 2 - 3 cebulki.
Pasteryzujemy ok. 15 minut. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 17.03.2011 09:49
już niedługo ruszę na grzybki!!!
Marta98 23.09.2010 08:13
spróbuje - ciekawy przepis
rosik93 16.08.2010 15:05
mniam
SmacznaPyza 24.07.2010 13:39
na pewno, niech no tylko wybiorę się wreszcie na grzyby! tylko wcześniej musi popadać....
spaghetka 22.07.2010 22:20
To musisz spróbować, smak jest niepowtarzalny! :)
SmacznaPyza 22.07.2010 08:06
nie robiłam nigdy z miodem, zawsze słodzę zalewę cukrem...wypróbuję na pewno, może być ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak