Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja a’la Villeroi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 12 szt.
cebuli 2 szt.
cienkich parówek 10 szt.
pieczarek 30 dag
masła 2 łyżki
mozzarelli 15 dag
sól, pieprz, świeży szczypiorek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja a’la Villeroi

Jajka ugotować na twardo, oczyścić z łupinek i każde przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz umyte, osuszone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Całość przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć i wyjąć na metalowe sito. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie naczynia ułożyć cienkie parówki pokrojone w kostkę, a następnie kolejno układać połówki białek z ugotowanych jajek oraz pieczarki podsmażone z cebulką. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni, aby się parówki przysmażyły. Pod koniec podpiekania wyjąć, posypać startą mozzarellą i wstawić ponownie do piecyka, aby ser się roztopił. Przed samym podaniem posypać startymi na tarce o drobnych oczkach żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak