Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 pazurki
olej roślinny 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sól do smaku
ser gratino 40 g
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy kroimy na kawałeczki wkładamy do garnka oprószamy przyprawą do gulaszu podlewamy olejem
Krok 1 - Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti foto
2
dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dusimy razem do miękkości następnie
Krok 2 - Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti foto
3
pod koniec duszenia wlać około 1 szklankę wody dodać pokrojoną paprykę oraz zmiażdżony czosnek i koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze razem około 5 minut ,
Krok 3 - Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti foto
4
można sos zagęścić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody ale sos sam w sobie będzie gęsty
Krok 4 - Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti foto
5
Na koniec wsypać tarty ser Gratino i wymieszać .Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Krok 5 - Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti foto
6
Taki ma wygląd sos przed podaniem podawać od razu gorący!
Krok 6 - Sos mięsno-pomidorowy do spaghetti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak