Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO ALPEJSKIE

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZOPT KAKAOWY:
jajko 3 szt
cukier 1/3 szkl.
mąka 2/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 5 łyżek
Masa śmietankowa
śmietana kremówka 1/2 L
śmietan fix 2 op
cukier puder 3 łyżki
armolada wieloowocowa ok.300 g
czekolada 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO ALPEJSKIE

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać żółtka, cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek i kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 stopni C przez 25 min. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać śmietan-fix i dalej miksować. Na wystudzone ciasto wyłożyć marmoladę a na nią masę śmietankową. Wygładzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 10.03.2013 08:18
super ciacho :)
Luka Li 09.03.2013 22:51
Fajnie wygląda!
Gary Michy 09.03.2013 20:43
Ależ piękne ciasto :)
Wiesława1 09.03.2013 20:21
Pyszniutki deserek
2milutka 09.03.2013 14:32
znam i polecam:)
Marta1986 09.03.2013 13:40
pyszności pyszności
Rafał3 09.03.2013 13:34
Świetne polecam wszystkim
Janina 09.03.2013 13:33
Ciasto super ciekawe i pyszne
Boska_Agatka 09.03.2013 13:19
mniam mniam
Paolcia 09.03.2013 13:10
przepyszne :)
gosia1988 09.03.2013 12:28
wyśmienite ciasto
Pomocnik 09.03.2013 12:24
ale rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak