Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja pieczeń z łopatki wieprzowej

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
sól
pieprz
masło 25 gram
woda 200 ml
mąka 1 łyżka
śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Moja pieczeń z łopatki wieprzowej

Kroki postępowania

1
Łopatkę oczyścić, usunąć żyły, wymyć i wysuszyć. Wetrzeć sól, pieprz i tymianek. Owinąć szczelnie folią i odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 1 - Moja pieczeń z łopatki wieprzowej foto
2
Kostkę mięsną rozpuścić w 200 ml wody, wlać do naczynia żaroodpornego. Łopatkę owinąć nitką bawełnianą i włożyć na otrzymany roztwór. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 2 godziny. Mięsa nie trzeba polewać.
Krok 2 - Moja pieczeń z łopatki wieprzowej foto
3
Do wywaru powstałego przy pieczeniu mięsa dodać wody z rozmąconą mąką i wlać śmietanę. Tak powstałym sosem polać pieczeń.
Pieczeń jest pyszna zarówno na ciepło do obiadu jaki i na zimno do chleba.
Smacznego !!!
Krok 3 - Moja pieczeń z łopatki wieprzowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 10.01.2014 09:06
Takie mięsko smakuje wybornie!
Beatris 09.01.2014 12:35
Pyszne mięsko na obiad:)
Agnieszka-87-25 07.01.2014 08:17
wygląda apetycznie, Twoje dania są rewelacyjne, druga połówka na pewno jest zadowolona :)
pestka 23.11.2013 07:06
wygląda rewelacyjnie i pewnie z tymiankiem tak smakuje
olkaaa 13.10.2013 12:10
kusząca propozycja
Ela15 16.07.2013 12:33
smakowicie wygląda
Dorian 20.05.2013 20:48
super smakowite miesko
berys18 25.04.2013 11:12
świetny pomysł
Piter 31 15.04.2013 09:14
Pieczeń palce lizać.
Łucja 23.03.2013 10:36
domowe mięsko najlepsze :)
gosia56 17.03.2013 10:40
PYSZNA TAKA PIECZEŃ
adelajda 09.03.2013 10:50
do kanapek super !!!!!!!!!!
ONY_za_kare 08.03.2013 09:52
pysznie podane mięsko!
Botwinka 07.03.2013 18:34
bardzo smacznie wygląda
MAR3STA 07.03.2013 18:28
znakomite mięsko
GOSIA18 07.03.2013 15:38
super pyszne
Alex_M 07.03.2013 12:43
wspaniale miesko :)
w mojej kuchni 07.03.2013 12:08
i na obiad i do pieczywa...
pajbek 07.03.2013 11:13
Pieczeń sama w sobie jest pyszna, a tak podana to już rarytas :-)
paulina2157 07.03.2013 08:06
z tymiankiem musi być bardzo smaczna ta pieczeń
Agnieszka-87-25 07.03.2013 07:55
ale to mięsko pysznie się prezentuje, mniaamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak