Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki na włoską nutkę

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 60 dag
jajko 4 sztuki
sól szczypta
woda letnia 1/2 szklanki
Farsz:
mięso wieprzowe bez kości 15 dag
mięso wołowe bez kości 15 dag
pierś z kurczaka 15 dag
jajko 2 sztuki
cebula 1,5 sztuki
parmezan starty 15 dag
wino białe wytrawne 70 ml
masło 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku
okrasa
słonina 100 g
cebula 1 sztuka
bulion 200 ml
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki na włoską nutkę

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wbić jajka ,posolić szczyptę wlać tyle wody aby zrobić elastyczne ciasto,zagnieść odstawić. Farsz: Wszystkie rodzaje surowego mięsa zmielić przez maszynkę ,obraną posiekaną drobno cebulkę zeszklić na maśle w rondelku dodać zmielone mięso oraz wino ,podlać bulionem rosołowym ,doprawić do smaku oregano i pieprzem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Zdjąć z ognia wbić jajka do mięsa dodać starty ser i wymieszać farsz.
Krok 1 - Pierożki na włoską nutkę foto
2
ciasto cienko wałkować nakładać farsz i wykrawać pierożki zlepić dokładnie brzegi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ,gdy pierożki wypłyną gotować jeszcze 2 minuty po czym
Krok 2 - Pierożki na włoską nutkę foto
3
odcedzić przelać zimną wodą .
Krok 3 - Pierożki na włoską nutkę foto
4
robić okrasę : Słoninkę pokroić w kostkę gdy się przetopi wrzucić cebulkę pokrojoną i udusić aż cebula się zrumieni.Taką okrasą polać gotowe pierożki na talerzu.
Podawać gorące .
Krok 4 - Pierożki na włoską nutkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 09.02.2017 12:09
super danie
Grazyna0211 20.01.2017 15:29
smaczne pierogi
IZABELA29 12.10.2016 11:02
Pyszny farsz fajne pierożki
pestka 03.08.2016 08:09
pyszny obiad
ben-ka 22.11.2014 10:26
Tyle pierogów????? no..niezła produkcja:)
Pani Domu 12.10.2014 20:20
ładne pierożki
artur7 25.02.2014 15:20
ciekawy sklad
Kejti 22.02.2014 23:38
Super pierożki :-)
Małgorzata106 08.12.2013 20:45
super danie
usmiech 13.11.2013 09:58
dobre danie
Kuchenka 24.08.2013 21:48
fajne ,
AURELKA 10.07.2013 21:26
poezja smaku
Cranberry 05.05.2013 11:17
wypróbuje :)
adelajda 28.03.2013 18:31
z winem pierogów jeszcze nie robiłam ani nie jadłam
gacopierz23 26.03.2013 20:20
uwielbiam pierogi z każdym farszem
mirosława4 20.03.2013 10:59
ciekawy farsz tych pierożków
cooleczka 13.03.2013 15:47
uwielbiam pierogi pod każdą postacią
Katarzyna54 06.03.2013 19:59
świetne pierożki, ładnie wykonane
as28 06.03.2013 19:15
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak