Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z burakami, batatami i kozim serem
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Do miseczki kolejno dodać łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, doprawić szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu- połączyć składniki. Do miseczki dodać bataty (pokrojone w krążki) dokładnie wymieszać i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Postąpić tak samo z cebulą (jeżeli w miseczce nie zostało nam marynaty można dorobić używając połowę mniej składników (pół łyżki oliwy+ pół łyżeczki miodu). Dokładnie obtoczoną cebulę przełożyć do blachy z batatami tak, aby żadne z krążków nie dotykały się. Piec około 15 minut, aż delikatnie się zarumienią.
Do piekarnika na oddzielną półkę wkładam wysypane na blachę orzechy i zostawiam na około 5 min.
Sos: Do miseczki dodać 2 łyżki oliwy z ocet balsamiczny, musztardę i łyżeczkę miodu- wymieszać.
Na talerzy układam rukolę, przekładam na przemian bataty z buraczkami, dookoła układam czerwoną cebulę, posypuję sprażonymi orzechami oraz pokruszonym serem. Całość polewam sosem.
Smacznego!
*Buraczki pieczone można zastąpić gotowanymi lub marynowanymi.