Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny swojski smalec

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 40 dag
cebule 2
czosnek ząbki 5
majeranek 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny swojski smalec

Słoninę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do garnka i wytapiamy tłuszcz (całość mieszamy drewnianą łyżką). Kiedy wytopią się ładne skwarki możemy dodać pozostałe składniki. Obrane cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek drobniutko siekamy - dodajemy do wytopionej słoniny. Dodajemy również majeranek oraz pieprz i sól - przesmażamy kilka minut by cebulka zrobiła się miękka. Ostudzony smalec, gdy zaczyna już tężeć rozlewamy do słoiczków lub glinianych naczyń. Najlepiej smakuje z prawdziwym, swojskim chlebem i kiszonym ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 27.02.2015 20:14
domowe smarowidło najlepsze
Malinka 22.03.2013 21:03
Taki domowy smalec jest najsmaczniejszy!
Rafał10 20.03.2013 08:11
smalec jest pyszny z cebulką PAlce lizać :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak