Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z imbirem

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1 mały kawałek
por 1 mały kawałek
cebula 1 szt.
imbir 4 plasterki
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
pieprz czarny 4 szt.
majeranek 1 łyżka
masło 2 łyżki
masło 2 łyżki
wędzony boczek 200 g
grzyby suszone 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z imbirem

Warzywa umyj i obierz. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w kostkę lub półplasterki i obsmaż na maśle, wrzuć do garnka. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę i dorzuć do włoszczyzny. Dodaj kawałek pora, suszone grzybki, obrane plasterki imbiru, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Całość zalej około 1,5 - 2 l wody i zagotuj. Zmniejsz następnie płomień i gotuj zupę na wolnym ogniu około 20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dopraw zupę solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i majerankiem. Gotuj jeszcze około 5 minut. Na sam koniec dodaj do zupy podsmażoną cebulkę z boczkiem lub kiełbaską. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 26.04.2017 12:54
pysznosci mniam
Grazyna0211 15.04.2017 15:59
dobra zupka
edytazaw89@wp 15.12.2016 10:45
Wygląda pięknie
ben-ka 03.06.2016 09:16
Z imbirem nie robiłam,
pestka 22.12.2015 20:17
ciekawe polączenie
Lis 02.09.2013 15:35
Ciekawe połączenia - kartoflanka z imbirem, musi być pyszna:)
JOANNA16 14.05.2013 15:33
lubię takie zupki
dwa pokoje z kuchnią 30.03.2013 12:49
zupa superowa, ale jeszcze bardziej podoba mi się to naczynie, gdzie takie można kupić?
Sylwia26 22.03.2013 22:22
wygląda apetycznie
Justyna Jussstiii 12.03.2013 14:27
fajny pomysł muszę wypróbować ten smak:)
KasiaK90 09.03.2013 10:55
przepyszna zupka
Rafał10 04.03.2013 16:27
ostatnio imbir cały czas za mną chodzi, mam ochotę dodawać go do wszystkiego! SUPER ZUPKA!
mufinka79 01.03.2013 19:21
Cieszę się, że Cię Sylwio zainspirowałam! Dziękuję dziewczyny!
mysza75 01.03.2013 18:46
O co za połączenie :-)
Misiabe 28.02.2013 22:56
Nigdy mi do głowy ni wpadło by do kartoflanki dodac imbir, dzięki za inspiracje :)
IwonaDD 28.02.2013 20:16
przepięknie zaprezentowana ta zupka, je się ją oczami dosłownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak