Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT ŚMIETANKOWY

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
cukier 8 dag
mąka krupczatka 7 dag
woda 2 łyżki
mąka ziemniaczana 5 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietanka 30 % 0,5 litra
kakao 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
cytryna 1 do dekoracji
masło 1 łyżeczka
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: TORT ŚMIETANKOWY

Z jajek, 8 dag cukru, 2 łyżek gorącej wody, maki ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia upiec w tortownicy ciasto biszkoptowe. Biszkopt rozkroić na 3 blaty. Śmietankę wymieszać z dwoma cukru i ubić na sztywną pianę. 1/3 bitej śmietany wymieszać z kakao, otrzymaną masą posmarować jeden biszkopt. Na warstwie z masy kakaowej ułożyć drugi biszkopt i posmarować masą z 1/3 bitej śmietany wymieszanej z sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć 3 biszkopt. Tort posmarować resztą bitej śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką przybrać brzegi tortu „ślimakami” z bitej śmietany. Cienkie plasterki cytryny oprószone cukrem zeszklić na maśle. Schłodzone naciąć, zwinąć w spirale i wcisnąć w „ślimaki” z bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1512 04.04.2011 13:17
pycha
banditka 10.09.2010 10:02
odrazu poprosze kawalek ;)
gryczyn 25.07.2010 14:52
wygląda apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak