Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik wiedeński

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 15 dkg
masło 15 dkg
cukier puder 5 dkg
surowe żółtko 1
Masa serowa
twaróg 1 kg
jaja 10
rodzynki 5 dkg
skórka pomarańczowa 5 dkg
ckier waniliowy 2 paczki
cukier puder 40 dkg
masło 30 dkg
kasza manna 5 dkg
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sernik wiedeński

Zagnieść mąkę z rozkruszonym masłem, cukrem i żółtkiem na kruche ciasto, osłodzić, rozwałkować i włożyć w tortownicy wysmarowanej margaryną. Do przetartego przez sito sera dodać utarte na pulchną masę masło, żółtka i cukier. Składniki ucierać starannie na jednolitą masę. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać pokrojoną drobno skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, cukier waniliowy, kaszę mannę i szczyptę soli do smaku. Wszystko lekko wymieszać, ułożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 30.10.2011 07:33
to jest to
Jaheira11 27.01.2011 22:54
bardzo dobry
Zoso 25.01.2011 21:38
lubię serniczki
alinka45 26.07.2010 13:03
serniki są pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak