Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łaciata babka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 30 dkg
masło roślinne 25 dkg
jajko 4
mleko 1 szklanka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 paczka
cukier puder do opruszenia
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: łaciata babka

Utrzeć masło z 20 dkg cukru i żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz ubitę na pianę białka. Wymieszać dokładnie i rozdzielić ciasto na połowy. Do jednej polowy dodać kakao, resztę cukru i dokładnie wyrobić. Do wysmarowanej formy babkowej włożyć warstwę ciasta białego a na wierzch warstwę kakaowego. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. półtorej godziny. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 14.10.2011 13:06
fajna nazwa babka też

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak