Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowa zupa zbójnicka

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa śląska 2
cebula 1
śmietana 18 proc 200 ml
bulion warzywny 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 2 ziarna
czosnek 2 ząbki
pieprz do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do koloru
tymianek do smaku
grzyby suszone 2 garście
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 200 ze skórą
zacierka

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowa zupa zbójnicka

Suszone grzyby zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem ok. 10 minut, odsączyć. Skórę z boczku odkroić i dodać do gotującego się bulionu razem z grzybami, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i jałowca.
Boczek pokroić w cienkie paski, kiełbasę w plastry, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Całość podsmażyć z posiekanymi ząbkami czosnku na patelni, aż cebula zacznie się złocić.
Kiedy grzyby w bulionie zmiękną, dodać podsmażone wędliny z cebulą i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Zagęścić zupę śmietaną i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Zagotować i podawać z zacierką lub drobnym makaronem.

Smacznego! Karla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 04.04.2014 16:14
Bardzo smaczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak