Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka ucierana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
mąka ziemniaczana 5 dkg
masło 20 dkg
cukier puder 20 dkg
jajko 5
cytryna 1
proszek do pieczenia 0,5 torebki
margaryna do smarowania formy 3 dkg
cukier waniliowy 1 torebka
olejek migdałowy 1 buteleczka

Przepis i sposób przygotowania na: babka ucierana

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z żółtkami i cukrem utrzeć na pulchną masę. W czasie ucierania masła dodać olejek migdałowy i otartą skórkę z cytryny, cytrynę wcześniej starannie umyć. Białka ubić na pianę i wsypać do niej mąkę ziemniaczaną, wycisnąć sok z cytryny i powoli wymieszać.
Formę do pieczenia babki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Do formy włożyć ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut. Sprawdzić cienkim patyczkiem czy jest dobrze upieczona. Do patyka nie powinno przywierać ciasto.
Wyjętą z piekarnika babkę lekko ostudzić. Wyrzucić z formy przez jej odwrócenie. Oprószyć cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak