Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort serowy w polewie czekoladowej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5
cukier 25 dkg
masło 15 dkg
cukier waniliowy 2 torebki
skórka pomarańczowa 5 dkg
rodzynki 5 dkg
herbatniki kilka sztuk
Polewa:
czekolada 1 tabliczka
orzechy kilka sztuk
masło 4 dkg
ziemniaki
twaróg 70 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: tort serowy w polewie czekoladowej

Niekwaśny, dobrze odciśnięty ser zemleć wraz z ugotowanymi ziemniakami. Wysmarować tortownicę masłem i posypać grubo niezbyt drobno pokruszonymi herbatnikami. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do sera dodawać niewielkimi porcjami masę żółtkową i ucierać.
Ubijać białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową dodając do niej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i oprószone mąką rodzynki wcześniej opłukane i osączone. Włożyć masę serową do tortownicy tak aby na środku powstało wybrzuszenie. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu sernik ostudzić, wyjąć z tortownicy, polać polewą.
Polewa: gorzką czekoladę wraz z masłem włożyć do garnka, a ten do większego garnka z gotującą się wodą. Czekoladę i masło stopić. Uważać by woda nie dostała się do naczynia z czekoladą. Po roztopieni dokładnie wymieszać i polać sernik. Na wierzch posypać drobno pokrojone orzechy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 13.05.2011 13:06
Fajny pomysł :)
usmiech 03.04.2011 17:37
mniam mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak