Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże karnawałowe i wiatraczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
żółtko jajek 5
śmietana gęsta 2 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
spirytus 1 łyżka
sól szczypta
białko
olej do smażenia
marmolada do nadziewania
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Róże karnawałowe i wiatraczki

Ciasto zagnieść, dobrze wystukać wałkiem składając kilkakrotnie. Wałkować cienko jak na makaron.
Na róże karnawałowe wycinać 3 rozmiary kółeczek, nacinać dookoła jak słoneczko i sklejać po 3 odrobiną białka, dobrze i mocno dociskając środek.

Na wiatraczki ciasto kroić w kwadraty o boku ok 6 cm, wszystkie rogi naciąć do środka, na środku pędzelkiem nanieść odrobinę białka, zwinąć jak wiatraczek i skleić mocno dociskając środek.

Smażyć w głębokim oleju, kiedy nabiorą rumianego koloru wyjmować na papierowy ręcznik.
Na środku szprycą kłaść kleks marmoladki i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.08.2013 13:24
piękne są ,bardzo mi sie podobają
gosia561 24.02.2013 09:45
robię takie z ciasta na faworki w tłusty czwartek
Agnieszka-87-25 24.02.2013 09:26
ładnie się prezentują
IwonaDD 24.02.2013 09:26
no niesamowitą masz fantazję - komplementy
marianp20 24.02.2013 09:11
super
babajaga1969 24.02.2013 08:59
Róże robiłam, ale wiatraczków nie znałam - super i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak