Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody orzechowe

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

l śmietany kremówki 1/2
szkl. drobnego cukru 3/4
dkg orzechów włoskich łuskanych 10-15
amaretto 1 łyżka
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Lody orzechowe

Jajka umyć i sparzyć gorącą wodą. Wybić do miski, ubijać z cukrem aż jego drobinki będą niewyczuwalne a masa prawie biała. Śmietanę ubić aż będzie sztywna. Obie masy delikatnie, ale dokładnie wymieszać, dodać pokruszone orzechy i syrop, ponownie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników - z tej ilości składników wyszło mi ok. 1,75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawić do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki. Podawać posypane orzechami i ew. polane sosem karmelowym...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.05.2013 09:39
Wyglądają przepysznie
czekoladka_m 01.07.2012 19:41
wyglądają cudownie, a pewnie jeszcze lepiej smakują:):)
BozenA 05.02.2012 13:50
super
BozenA 05.02.2012 13:50
super
monika154 11.10.2011 10:01
pycha
Agnik 02.08.2011 21:36
uwielbiam
Koper 01.05.2011 07:00
Wyglądają rewelacyjnie :)
jolaxa 04.03.2011 14:14
pycha
Monika179
Monika179 28.10.2010 10:44
wygladaja pyszne
Agnieszka_B 13.08.2010 13:06
Uwielbiam lody z orzechami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak