Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czerwonej cebuli - Krok po kroku

5.0
(38)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 2 łyżki
cebula czerwona 4 szt
wino czerwone wytrawne 200 ml
miód pszczeli 2 łyżki
grenadina 3 łyżki
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 2 łyżki
ocet winny czerwony 2 łyżki
anyż 1/2 łyżeczki (w ziarnach)

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czerwonej cebuli - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki przepisu.
Krok 1 - Konfitura z czerwonej cebuli  - Krok po kroku foto
2
Cebule obrać i pokroić w piórka. W rondelku zagotować cukier z octem winnym.
Krok 2 - Konfitura z czerwonej cebuli  - Krok po kroku foto
3
Gdy zacznie gęstnieć, dodać cebulę i dusić przez ok. 2 minuty.
Krok 3 - Konfitura z czerwonej cebuli  - Krok po kroku foto
4
Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadynę. Ziarna anyżu rozgnieść i dodać do rondelka wraz z przyprawą do grzanego wina i piwa. Całość gotować do momentu, aż cebula będzie miękka i sos zgęstnieje.
Krok 4 - Konfitura z czerwonej cebuli  - Krok po kroku foto
5
Podawać na grzankach.
Krok 5 - Konfitura z czerwonej cebuli  - Krok po kroku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 20.04.2014 23:31
świetny dodatek
Adamorek 15.04.2014 21:06
intrygujące połączenie
Klausia 14.04.2014 12:32
super przepis :)
Habibi 28.03.2014 17:53
Sama konfitura jest smaczna - robiłam ją lata temu w kilku wersjach :) ...ale nazwa "konfitura" raczej wyklucza jej niskokaloryczność ;) Na 4 cebule 2 łyżki cukru i łyżka miodu to wcale nie tak mało ;)
PrzekaskiNaImpreze.pl
PrzekaskiNaImpreze.pl 28.03.2014 13:10
fantastyczny przepis :)
Grazyna0211 26.03.2014 17:06
świetne połączenie smaków
Stenka 23.02.2014 17:56
ciekawy przepis
Niki22 13.11.2013 14:24
mmmm interesujący przepis napewno wyprubuje :)
Monia 04.06.2013 18:23
Bardzo ciekawe i zachęcające, a czy można włożyć do słoików, zagotować i zostawić na zimę chociażby? :]
arbuzowo 25.05.2013 17:09
bardzo fajny dodatek do mięsa
DOROTA/PATI197799 27.03.2013 08:18
bardzo fajny przepis
Fiffi 21.03.2013 23:46
ale się zdziwiłam na takie zestawienie
Andysz 20.03.2013 21:37
łał rewelacja;]
Marta1986 13.03.2013 16:44
świetny przepis
Kasiek0714 08.03.2013 14:17
pomysłowe :) czy wino koniecznie musi być wytrawne ?
aneta2208 08.03.2013 11:25
musze wykorzystać
DOROTA/PATI197799 05.03.2013 21:14
Nigdy nie jadłam chetnie wypróbuje
eMMe 05.03.2013 14:03
bardzo fajna do mięs:)
reniatka 04.03.2013 15:45
wygląda smakowicie jeszcze takiej nie jadłam
Ola1984 01.03.2013 08:55
Taka konfitura chodzi za mną od dłuższego czasu. Chyba pora wreszcie ją zrobić :)
angelika14 28.02.2013 18:27
przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam konfitury z cebuli , ale z chęcią spróbowałabym
SmacznaPyza 23.02.2013 20:03
uwielbiam konfiturę z cebuli do pasztetów i mięsa pieczonego
babajaga1969 23.02.2013 18:02
interesujący i aromatyczny przepis :)
jolanta19 23.02.2013 17:52
super
Konczi 23.02.2013 17:18
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak