Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fałszywe gęsie pipki

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg cebuli 1
główki czosnku 1-2
czubata łyżeczka curry 1
łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1
sól, pieprz mielony do smaku:
gin 1 indycze
mąka kukurydziana 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fałszywe gęsie pipki

Przeglądając przepisy kuchni żydowskiej zaintrygowały mnie \"gęsie pipki\"/\"gęsi pipek\", ale znalazłam dwie różne potrawy o tej samej nazwie! Prawdę mówiąc - zgłupiałam! Przepisy różniły się bardzo - były z różnych składników i efekt końcowy był w zupełnie innej formie...

Pogrzebałam nieco w sieci i ...\"mam odpowiedź! W ramach ciekawostki – gęsi pipek to określenie na dwie różne potrawy z żydowskiej kuchni. W Galicji były to właśnie duszone żołądki, w Kongresówce – nadziewane podrobami gęsie szyje. I stąd właśnie tajemnicze pipki – oznaczające w jidisz tyle co ‘rurki’ pochodzące od niemieckiego Pfeifen (por. angielskie PIPE)\".

Ponieważ nie udało mi się dostać gęsich szyjek i nie miałam pomysłu czym je zastąpić postanowiłam zrobić wersję galicyjską a żołądki gęsie zamienić na indycze - rozmiar chyba podobny.
Żołądki dokładnie umyłam, przełożyłam na durszlak i 3 razy przelałam wrzącą wodą. Potem włożyłam je do rondla, zalałam wodą, którą po zagotowaniu odlałam. Żołądki pokroiłam na nieco mniejsze kawałki (3-4) i umieściłam z powrotem w rondlu. Cebulę obrałam, pokroiłam w niezbyt cienkie pół plasterki. Czosnek posiekałam drobno - było go na prawdę dużo, ale spokojnie! złagodniej podczas duszenia! Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę aż lekko się zezłociła i przełożyłam ją do żołądków. Dodałam czosnek, curry i paprykę. Całość zalałam wodą, tyle żeby wszystko było prawie przykryte. Dusiłam na małym ogniu prawie 2 godziny. Mięso zmiękło doskonale, ale sos był dla mnie nieco za rzadki...więc dodałam mąkę kukurydzianą (wsypałam bezpośrednio do sosu, nie trzeba jej rozrabiać). Doprawiłam też całość solą, pieprzem i dusiłam jeszcze 10 min.. Podałam z pęczakiem i muszę przyznać, że było bardzo pysznie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 11.02.2012 11:47
ładne zdjęcia :)
SmacznaPyza 25.11.2011 07:48
Agnik, ja jej nie wymyśliłam
Agnik 23.11.2011 16:19
gratulacje za nazwę
joanna77 15.05.2011 21:52
ale jaka fajna nazwa!
eli_555 30.01.2011 22:23
Danie pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak