Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka w czerwonym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok pomidorowy 250 ml
śmietana 18-procentowa 125 ml
ketchup 2 łyżki
siekany szczypiotrek 4 łyżki
siekana pietruszka 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
bulion 1 kostka
cebula 3 szt
papryka czerwona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka w czerwonym sosie

1. Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić. Czerwoną lub zielona paprykę pokroić w cieniutkie paski.
2. na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, mieszając podsmażyć na nim paprykę aż stanie się szklista i zacznie pachnieć, podsmażona wyjąć.
3. Do tłuszczu ze smażenia dodać 2 łyżki oleju i cebulę, mieszając dusić na złoty kolor. Dodać sok pomidorowy, bulion, śmietanę i ketchup. Ugotować gęsty sos.
4. Czosnek rozgnieść i dodać do sosu wraz z suszonymi ziołami. Sos przyprawić sola i pieprzem.
5. Paprykę włożyć do sosu, gotować na średnim ogniu 5 min. Doprawić do smaku. Posypać świeżymi ziołami.

Podawać jako dodatek np. do placków ziemniaczanych

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 29.03.2012 22:22
dobre
ajres 29.03.2012 22:22
dobre
agogo2 31.12.2011 11:52
super
cooleczka 13.10.2011 17:32
pycha :) ja dodałam jeszcze paprykę chili, bo lubię pikantne jedzenie
cooleczka 13.10.2011 17:32
pycha :) ja dodałam jeszcze paprykę chili, bo lubię pikantne jedzenie
Małgorzata112 20.07.2010 12:29
fajowy
Zofia12 20.07.2010 11:10
Mega boski sos praktycznie do wszystkiego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak