Sposób przygotowania

1. Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić. Czerwoną lub zielona paprykę pokroić w cieniutkie paski.
2. na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, mieszając podsmażyć na nim paprykę aż stanie się szklista i zacznie pachnieć, podsmażona wyjąć.
3. Do tłuszczu ze smażenia dodać 2 łyżki oleju i cebulę, mieszając dusić na złoty kolor. Dodać sok pomidorowy, bulion, śmietanę i ketchup. Ugotować gęsty sos.
4. Czosnek rozgnieść i dodać do sosu wraz z suszonymi ziołami. Sos przyprawić sola i pieprzem.
5. Paprykę włożyć do sosu, gotować na średnim ogniu 5 min. Doprawić do smaku. Posypać świeżymi ziołami.

Podawać jako dodatek np. do placków ziemniaczanych

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    Mega boski sos praktycznie do wszystkiego!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata112

    fajowy
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    pycha :) ja dodałam jeszcze paprykę chili, bo lubię pikantne jedzenie
  • 2
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    pycha :) ja dodałam jeszcze paprykę chili, bo lubię pikantne jedzenie
  • 2
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !