Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z grzybami leśnymi na smażonych żeberkach i boczku

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
kapusta kiszona 0,8 kg
pietruszka 2 sztuki
marchew 4 sztuki
seler 1/2 sztuki
por (biała część) 1/4 sztuki
ziemniaki 4-5 sztuk
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony 30 dag
woda 2 litry
sól
pieprz
grzyby suszone 3 sztuki
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
papryczka chili 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z grzybami leśnymi na smażonych żeberkach i boczku

Kroki postępowania

1
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Następnie na wytopionym z boczku tłuszczy podsmażamy żeberka.
Krok 1 - Kapuśniak z grzybami leśnymi na smażonych żeberkach i boczku foto
2
Gotujemy wywar na 2 litrach wody z następującymi składnikami:
- podsmażone żeberka wieprzowe,
- podsmażony boczek,
- 1 cebula,
- por,
- pietruszka,
- 2 marchewki,
- seler,
- suszone grzyby,
- 1 ząbek czosnku,
- papryka czerwona słodka i chilli,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- rozmaryn,
- dodajemy sól i pieprz do smaku.

Całość gotujemy około 1,5 godziny. Po 1,5 godziny z buliony wyciągamy wszystkie składniki oprócz żeberek, boczku i grzybów.
Krok 2 - Kapuśniak z grzybami leśnymi na smażonych żeberkach i boczku foto
3
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku (muszą jednak pozostać lekko twarde).
1 cebulę kroimy w kostkę, 2 marchewki trzemy na tarce z grubymi oczkami, a jeden ząbek czosnku szatkujemy w drobną kosteczkę.
Kapustę kiszoną kroimy w mniejsze kawałki. Jak kapusta jest za kwaśna - dobrze ją wcześniej przepłukać w bieżącej wodzie.

Tak przygotowane składniki wrzucamy do bulionu, który gotował się już wcześniej około 1,5h.
Gotujemy kolejne 1,5 godziny.
Krok 3 - Kapuśniak z grzybami leśnymi na smażonych żeberkach i boczku foto
4
Kapuśniak najlepiej smakuje na drugi dzień, jak już dobrze połączą się wszystkie smaki.
Smacznego!
Krok 4 - Kapuśniak z grzybami leśnymi na smażonych żeberkach i boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert 17.12.2022 10:49
Kocham przepisy zrób to i tamto i wrzuc do WCZESNIEJ PRZYGOTOWANEGO bulionu. Dziękuję dobranoc
Doradca Smaku 19.12.2022 09:29
Dzień dobry Robercie! W tym przepisie, w kroku 2 jest dokładnie opisane jak zrobić bulion, więc nie powinieneś być zaskoczony czytając o nim też w kroku 3 :)
Grazyna0211 06.11.2015 19:12
rozgrzewający kapuśniak
Ada-Gaba 12.01.2015 19:55
pożywna zupa
Adamorek 25.04.2014 19:35
super konkretna zupka
Kasia36 02.02.2014 23:30
Bogaty w składniki ten kapuśniak, wygląda apetycznie
pestka 22.01.2014 00:48
bardzo smaczny obiad
adelajda 28.07.2013 20:06
pożywna zupa
MAR3STA 23.03.2013 20:25
pyszny kapuśniak
halina17 23.02.2013 11:12
Smaczny kapuśniak.
Zdzisław 22.02.2013 23:32
dla mnie zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak