Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę poddusić na złoty kolor na 2 łyczkach oliwy. Dodać ryz i zeszklić. Powoli dodawać sos pomidorowy tak, aby ryz przez cały czas się gotował. Podstolic i dusić jeszcze jakiś czas pod przykryciem.
2. Bakłażan pokroić w centymetrową kostkę i wymieszać z ½ łyżeczki soli. Paprykę pokroić w paski.
3. Z pomidorów wyciąć twardą cześć przy szypułce, obrać pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki.
4. Obrany czosnek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana lekko odcisnąć i osuszyć.
5. Czosnek zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać warzywa, poddusić często obracając, tak aby wszystkie jednakowo zmiękły.
6. Doprawić sola i pieprzem, można dodać czarne oliwki, ja tak robię.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    jest trochę dłubaniny ale się opłaci:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !