Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowo - szpinakowa zupa krem
Kroki postępowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz - gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki - podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy szpinak (ja miałam szpinak, który mroziłam sama w lecie). Gdy ziemnianki są już miękkie to dodajemy do nich usmażony z cebulą szpinak oraz posiekany szczypior, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę należy zblendować.
Obrane marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę - przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. W trakcie gotowania, dla ładniejszego koloru dodałam 1 pomidora, którego obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze cząstki. Gdy wszystkie warzywa są miękkie również zupę rozdrabniamy na gładki krem.