Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 1 szt
sól, pieprz
śmietana 12-procentowa 1 litr
filety śledziowe 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziówka

Śledzie wymoczyć. Cebule pokroic w piórka, sparzyć na sicie. Przygotowane śledzie i cebule zalać śmietaną. Przyprawic pieprzem i jeśli potrzeba odrobiną soli. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i okraszonymi smalcem ze skwarkami. Część cebuli mozna posiekac i posypac danie na wierzchu. Danie polecam szczególnie na upały :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caroline1983 11.10.2010 00:22
Podobną potrawę robia na kaszubach, tyle że tam daja śledzie z mleczem co mnie osobiscie odrzuca i wole zwykłe płaty solone. Śledzie w tej wersji robiła moje babcia i w zasadzie lubie ten smak od dzieciństwa :)
SmacznaPyza 10.09.2010 18:40
nigdy nie jadłam takie potrawy...coś jak śledzie w śmietanie tylko rzadsze? ciekawe, czy to danie pochodzi z jakiegoś regionu Polski?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak