Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło lub margaryna 6 dag
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
drożdże świeże 2 dag
cukier 1 łyzeczka
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól do smaku
sól gruboziarnista do posypania
kminek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy drożdżowe

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Makę posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować paluchy długości 10-15 cm i 2-3 cm grubości. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać gruboziarnistą solą i kminkiem lub czarnuszką. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 24.05.2011 20:33
Uwielbiam!!!!
caroline1983 17.05.2011 19:59
Zgadza sie. Nie robie rozczynu tylko dodaje takie płynne do ciasta.
gacopierz23 16.05.2011 22:34
super takie domowe
IKrakowianka 23.04.2011 16:42
pyszne :)
anemon 03.04.2011 20:19
Fajny pomysł na małą \"przegryzkę\". Dobrze zrozumiałam, że z drożdży nie robisz rozczynu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak