Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
drożdże 2,5 dag
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
Nadzienie:
pierś z kurczaka 300 gram
por 1 sztuka
pieczarki 200 gram
koncentrat pomidorowy
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko
sezam
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka

Kroki postępowania

1
Z mleka, drożdży, cukru, soli i trzech łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać zaczyn do reszty mąki, dodać masło.
Krok 1 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
2
Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć suchą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
3
Pierś z kurczaka pokroić w dość dużą kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć papryką słodką i ostrą, smażyć na oleju przez kilka minut do zrumienienia.
Krok 3 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
4
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki.
Krok 4 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
5
Pora pokroić w piórka, usmażyć na maśle do miękkości.
Krok 5 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
6
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na osiem równych części, zrobić z nich kulki i rozwałkować na koła.
Krok 6 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
7
Każde koło posmarować koncentratem pomidorowym, położyć kilka kawałków piersi, na to kilka plastrów pieczarek, a na koniec łyżkę usmażonego pora.
Krok 7 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
8
Ścisnąć i skleić brzegi bułeczek, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Krok 8 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
9
Podawać ciepłe, lecz zimne też smakują wyśmienicie.
Smacznego !!!
Krok 9 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.07.2014 16:14
pomysłowe i apetyczne
Malinka 08.02.2014 10:58
Przepysznie wyglądają, chętnie bym zjadła jedną :)
Agnieszka-87-25 05.02.2014 07:50
wspaniałe są!!!!
Krystyna32 23.01.2014 07:24
pyszne bułeczki
Beatris 25.12.2013 20:00
Dobrze, że nie jestem głodna, bo chyba zaśliniłabym klawiaturę:)
Angelika10 20.12.2013 14:41
wyglądają pysznie ;)
olkaaa 29.10.2013 07:44
jeszcze takich nie jadłam
Róża1 29.08.2013 14:47
też jeszcze takich nie jadłam:-) , wspaniały pomysł:-)
Ewa104 24.08.2013 12:20
Wyśmienite bułeczki.
MagdaXXX 22.08.2013 21:03
mniam ekstra
pestka 07.08.2013 10:27
świetny przepis
berys18 17.07.2013 13:38
świetny pomysł
mic 01.07.2013 09:38
rewelacyjna przekąska
Piter 31 30.05.2013 06:48
Wyglądają znakomicie,świetny pomysł.
Dorian 27.05.2013 13:05
pyszne i apetyczne buleczki
bietka 19.05.2013 14:00
ale pyszności :)
Bernadeta1 09.05.2013 00:20
kuszące smakiem, rewelacja
jordi 03.05.2013 22:18
ciekawa sprawa
IwonaKa 27.04.2013 13:34
takich jeszcze nie jadłam,ale warto spróbować
gosia56 22.04.2013 10:23
napewno pycha
ewka1978 26.03.2013 08:25
bardzo lubię chińską kuchnię i dodaję przepis do mojej księgi
Alex_M 20.02.2013 17:53
fantastyczne!
pajbek 20.02.2013 14:15
Świetny i pomysł, i przepis :-)
treonina 19.02.2013 19:33
bombowy przepis!
Kasnaj 19.02.2013 15:36
coś dla mojego męża Chińczyka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak