Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka afrykańska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki młode 50 dkg
bakłażan 30 dkg
pomidor 40 dkg
mielone mięso 40 dkg
małe cebulki 5 sztuk
mąka 1 łyżka
sól do smaku
rosół grzybowy z kostki 2 szklanki
cukinia 20 dkg
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka afrykańska

Ziemniaki, bakłażany, cukinię i pomidory umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z mięsem. Dodać drobno posiekane cebulki, oliwę, lekko posolić, oprószyć mąką i znów dobrze wymieszać. Zalać dwoma szklankami rosołu z kostki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i upiec (ok. 1 godziny) - masa powinna się na wierzchu przyrumienić. Podawać na gorąco w naczyniu do zapiekania, posypane siekaną natką. Jest to typowe danie jednogarnkowe, wystarczy za cały obiad lub kolację.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 28.04.2012 23:30
fajna
Iwona51
Iwona51 31.01.2012 10:12
fajna
m1monika 11.06.2011 23:59
super
elwal
elwal 11.08.2010 10:32
ja taką zapiekankę robię też z patisonem ;)
lucyna15
lucyna15 25.07.2010 09:55
yyyyy rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak