Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta razowa z porami i kurczakiem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa żytnia typ bio 300 g
masło 100 g
sól szczypta
woda zimna tyle, ile zabierze ciasto
Farsz:
por (biała część) 200 g
filet z kurczaka 1 szt.
śm ietana 200 g
jajko 2 szt.
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
czosnek 1 szt.
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta razowa z porami i kurczakiem

Z mąki, zimnego masła, zimnej wody i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180°C.

Pora kroimy na pół, dokładnie myjemy, a następnie kroimy w półplasterki. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojonego pora szklimy na maśle z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku. Zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy kurczaka, ale nie za długo by nie zrobił się suchy. Śmietanę roztrzepujemy z jajami, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Na podpieczone ciasto wykładamy pory, układamy kawałki kurczaka i całość zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy w temp. 180°C przez około 40-45 minut - aż masa śmietanowo - jajeczna się zetnie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 14.06.2016 18:11
smaczne danie
KasiaK90 09.03.2013 10:56
wspaniała tarta:) chętnie bym się poczęstowała :)
mysza75 23.02.2013 14:38
Fajna zdrowa tarta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak