Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki wg Babci Basi :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka do zagęszczenia sosu
cebula 3-4 szt. drobno pokrojone i usmażone
koperek 1 pęczek posiekany
jajko 4 szt.
kapusta 1 główka
mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
ryż 3 woreczki (ugotowany aldente)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wg Babci Basi :

Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 14.06.2012 08:06
uwielbiam
Barbara/zuza22_85 13.06.2012 09:58
pyszne
Gosia32
Gosia32 22.04.2011 09:16
uwielbiam gołąbki;]
ziutula
ziutula 15.12.2010 05:52
już jestem głodna, a jest 6 rano.
gusia1000 23.11.2010 00:25
Lubię je jeść.
goofy9 03.10.2010 22:25
wyglądają przepysznie
Justyna223 04.08.2010 19:25
pycha uwielbiam gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak