Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OMLET

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypiorek do smaku
papryka czerwona do smaku
pieczarka do smaku
szynka do smaku
cebula czerwona do smaku
pomidor do smaku
masło do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: OMLET

Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana.Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty.

Wszystkie dodatki jakie chcemy aby znalazły się w omlecie kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną.

Chwilę smażymy i dodajemy wszystkie nasze drobno pokrojone dodatki.

Podczas smażenia ciągle zagarniamy widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta.



Omlet zsunąć z patelni , gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykryć ją drugą połową, z nadzieniem znajdującym się w środku omletu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak