Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki domowe Ilony

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szklanki
masła 1 łyżka
cukru 4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukru waniliowego 2 łyżeczki
jajek 3 sztuki
śmietany kwaśnej 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 1 kg/ litr
twaróg 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki domowe Ilony

Ser biały zagnieść z mąką, śmietaną, jajami, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i sodą. Ciasto powinno być dość miękkie. W miarę potrzeby można dodać więcej mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać z niego kółka przy użyciu szklanki, następnie w środku kółek wykrawać dziurki przy użyciu kieliszka. W garnku rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wkładać oponki i smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 05.11.2013 09:44
też takie robię
IKrakowianka 15.01.2013 19:38
pyszne :)
Wafelek2601 28.12.2012 10:49
Jak zwykle niezawodne, uwielbiam oponki
Agnik 17.11.2011 20:39
mniam
loren83
loren83 31.07.2010 19:16
też muszę zrobić, dawno nie robiła.
IlonaAlbertos 23.07.2010 12:45
Iwa polecam, wychodzą naprawdę puszyste :)
Iwusia 20.07.2010 15:48
Pięknie wyglądają :)
Ewa111 20.07.2010 14:42
Też dawno nie robiłam,a są pyszne
iwa643 20.07.2010 08:20
musze zrobic tak dawno nie robiłam z korzystam z przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak