Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowo paprykowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kość z karkówki 1
białej papryki 1/2
cebula 1
duża marchewka 1
pietruszka 1 korzeń
selera 1/4 korzeń
posiekanej natki pietruszki 1/3 szk
posiekanego koperku 4 łyżka
ziemniaków 5 dużych
wody 2 l
sól do smaku
kucharek w płynie do smaku
śmietana 30% 200 ml
kalafior 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowo paprykowa

Kość z karkówki umyć, pokroić i włożyć do garnka. Wlać 2 litry zimnej wody i gotować wywar na małym ogniu zdejmując burzyny około 40 minut. Gdy gotuje się wywar przygotować resztę składników. Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i papryki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler także obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Tak samo zrobić z ziemniakami czyli obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie 40 minut do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler oraz natkę i 3 łyżki koperku ( 1 łyżkę zostawić do posypania gotowej zupy ). Po upływie 10 minut dodać ziemniaki, kalafior i paprykę oraz wszystkie przyprawy. Gotować zupę do miękkości ziemniaków. Na koniec przygotować śmietanę. Do śmietany wlać trochę zupy, wymieszać i wlać do garnka z zupą i zamieszać. Gotowa zupę nalać na talerze i posypać zostawionym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 15.02.2013 19:33
dziękuję i polecam :)
ZEWA 15.02.2013 19:33
dziękuję i polecam :)
ao_12 15.02.2013 19:13
lubię takie kolorowe zupy:)
Kuchareczka2 15.02.2013 13:02
pycha zupka
radosna29 15.02.2013 12:50
fajny przepis
halina17 15.02.2013 12:02
Smaczna zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak