Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z gałką lodów i bita śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2kg
margaryna Kasia 20dkg
proszek do pieczenia 3łyżeczki
jajko 3
śmietana 18 proc 3 łyżki
cynamon
płatki migdałowe 2op
cukier waniliowy 2
bita śmietana
lody śmietankowe
bułka tarta pikantna
jabłka prażone 2szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z gałką lodów i bita śmietaną

Mąkę, margarynę, jajka,śmietanę i proszek do pieczenia rozrobić na gładkie ciasto. Tortownicę nasmarować margaryną i posypać delikatnie bułką tartą. większą część ciasta wałkujemy i wkładamy do tortownicy ciasto posypujemy cynamonem i płatkami migdałów. Na migdały dodajemy jabłka które posypujemy cukrem waniliowym. Na wierzch dajemy mniejszą część ciasta, robimy dziurki widelcem. wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy aż się zrumieni sprawdzamy wykałaczką czy w środku nie jest surowe. Ja piekę około 55min. Szarlotkę podajemy na ciepło z gałką lodów i bitą śmietaną. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak