Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mąka żytnia 0,5 kg
drożdże 5 dkg
sól 1,5 łyżeczki
olej 4 łyżki
miód 1 łyżka
woda 3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

W dużej misce wymieszać drożdże, mąkę pszenną, ciepłą wodę i miód , zagnieść aż powstanie gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. Następnie dodać sól, olej i mąkę żytnią ponownie zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy keksówki i odstawić na 1 h. Piec w 180 st około 40 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.04.2012 00:09
super
oliwkowa
oliwkowa 08.05.2011 22:41
Mniam
Tahitha 13.01.2011 08:08
Tez czasami piekę chleb, ale mam trochę inny przepis. Wypróbuję go :)
Neetka90 10.01.2011 13:08
Musze spróbować
Neetka90 10.01.2011 13:08
Musze spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak