Sposób przygotowania

Sos beszamelowy: masło (włożyć do rondelka i na małym ogniu powoli je rozpuszczać. Wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem. Cały czas należy energicznie mieszać, aby składniki się połączyły. Gdy uzyskamy gładką masę stopniowo wlewać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem (uważać aby nie powstała \"klucha\"). Pod wpływem temperatury sos się zagęści i będzie miał konsystencję śmietany. Przyprawić do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.

Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować w łupinach, obrać, odcedzić i pokroić na grube plastry. Szparagi oczyścić, oskrobać od dolnej części do wierzchołków, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć ziemniaki, posolić je, następnie ułożyć ugotowane i pokrojone na kawałki szparagi. Posypać całość startym serem, zalać sosem beszamelowym i zapiekać w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut). Wyjąć i posypać posiekanym koperkiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    Oj musi byc pyszne,uwielbiam szparagi
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    warto wypróbować
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    podoba mi się to danie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !