Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane ze szparagami w sosie beszamelowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młodych ziemniaków 80 dag
szparagów 50 dag
masła 6 dag
mąki pszennej 2 łyżki
śmietanki 12 % 200 ml
mozzarelli 15 dag
posiekanego koperku 1 łyżka
mleko 100 ml
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane ze szparagami w sosie beszamelowym

Sos beszamelowy: masło (włożyć do rondelka i na małym ogniu powoli je rozpuszczać. Wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem. Cały czas należy energicznie mieszać, aby składniki się połączyły. Gdy uzyskamy gładką masę stopniowo wlewać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem (uważać aby nie powstała \"klucha\"). Pod wpływem temperatury sos się zagęści i będzie miał konsystencję śmietany. Przyprawić do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.

Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować w łupinach, obrać, odcedzić i pokroić na grube plastry. Szparagi oczyścić, oskrobać od dolnej części do wierzchołków, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć ziemniaki, posolić je, następnie ułożyć ugotowane i pokrojone na kawałki szparagi. Posypać całość startym serem, zalać sosem beszamelowym i zapiekać w temperaturze 170 stopni (około 15-20 minut). Wyjąć i posypać posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 23.01.2012 08:43
podoba mi się to danie:)
Edyta38 13.07.2011 08:32
mniam
Rogalik 01.07.2011 21:54
smaczne
irenka 17.02.2011 14:32
warto wypróbować
aranka 12.10.2010 09:22
Oj musi byc pyszne,uwielbiam szparagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak