Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka migdałowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały słodkie 5 dkg
migdały gorzkie 5 dkg
mąka ziemniaczana 10 dkg
cukier 20 dkg
jajko 7
cytryna 1

Przepis i sposób przygotowania na: babka migdałowa

Trzeć żółtka z 15 dkg cukru aż uzyskają kolor kremowy. Dodać mąkę ziemniaczaną i w dalszym ciągu ucierać z jajkami. Wcisnąć sok z cytryny. Migdały obrać z koszulek, przez zanurzenie we wrzątku, drobno pokroić i utrzeć z 5 dkg cukru, a następnie połączyć z żółtkami i ucierać przez 20 minut.
Z białek ubić pianę, lekko wymieszać z ciastem i wlać do formy babkowej wysmarowanej margaryną i oprószonej tartą bułką. Piec w gorącym piekarniku ok. 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak