Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb włoski

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 2 szklanki
mąka krupczatka 5-5 i 1/2 szklanek
drożdże suche 1 opakowanie
cukier brązowy 1 łyżka
sól 2 łyzeczki
oliwa 2 łyżki
sezam 3 łyżki
jajko 1 roztrzepane

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb włoski

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać sól, cukier,oliwę i mąkę, zagniatać ciasto, mąkę dodawać stopniowo i dać jej tyle by ciasto było elastyczne i dało się zagniatać przez ok. 8 minut. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 90 minut).
Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić i uformować w dużą kulę. Wyłożyć na blachę i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, następnie ponacinać ostrym nożem wierzch ciasta i posmarować roztrzepanym jajkiem, obsypać mąką lub sezamem i ponownie odstawić na chwilę.
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni) na średnim poziomie, ok 20-25 minut. Patyczek włożony w środek bochenka powinien być suchy. Chleb ostudzić na kratce.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 22.11.2013 11:06
Jeszcze nie robiłam chleba z mąki krupczatki, a ostatnio domowy chleb często u mnie gości:) Już zapisany przepis;) Pozdrawiam!
adelajda 19.07.2013 14:40
domowy chlebek najlepszy
IZABELA29 04.06.2013 11:16
z mąki krupczatki nie robiłam chleba warto zrobić
Iwona32 26.03.2013 09:07
ciekawy przepis:)
Laila2786 25.03.2013 13:23
wygląda wyśmienicie
Dorota59 22.03.2013 19:12
muszę upiec taki chlebek
Ewa104 15.03.2013 10:52
Wyśmienicie się prezentuje.Jak z dobrej piekarni z tradycjami.
Malinka 05.03.2013 20:50
Najlepszy i najsmaczniejszy chlebuś to taki, który samemu się upiecze, super!
fotoviderek 05.03.2013 12:53
Piękny i pachnący. Mniam, mniam :)
Rafał10 04.03.2013 16:32
cudowny chlebuś !
jozefinach 03.03.2013 10:43
Chleb prezentuje się bardzo smakowicie.
Bernadeta1 16.02.2013 16:12
ale pysznie wygląda!!!
cooleczka 13.02.2013 08:50
wygląda apetycznie :)
fotoviderek 13.02.2013 07:38
Swojski chlebek. Pycha :)
Botwinka 13.02.2013 07:17
wygląda rewelacyjnie
jordi 13.02.2013 02:06
bardzo ciekawie wygląda
pajbek 13.02.2013 01:18
Super :-)
misia53 13.02.2013 01:17
ślicznie twoj chlebek wyglada
Granita 13.02.2013 00:33
świetnie wygląda!
treonina 12.02.2013 23:53
muszę wypróbować :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak