Sposób przygotowania

Zaparzyć połowę szklanki wrzącego mleka ¾ mąki. Po ostudzeniu dodać starannie rozkruszone drożdże oraz pół szklanki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem i gdy uzyskają kremowy kolor wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, wlać masło roślinne, dodać sól i wyrobić ciasto dolewając mleka. Pod koniec wyrabiania, gdy odchodzi od rąk dodać zapachy, pokrojone migdały, skórkę cytrynową i rodzynki.
Włożyć ciasto do wysmarowanej margaryną formy babkowej do 1/3 wysokości. Gdy ciasto wyrośnie piec w piekarniku o wysokiej temperaturze ok. 1 godziny.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    banditka

    bardzo fajna :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale wyrosła..

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !